המטבח האיטלקי כבש את הלב של כולם כבר לפני זמן רב. לכל מקום אליו ניסע נמצא מסעדה איטלקית ולכל אדם שנפנה נוכל למצוא מנה איטלקית שהוא אוהב. הפיצה הפכה להיות אחד מן המאכלים האהובים ביותר בעולם, הפסטה נעשתה למוצר מזון בסיסי שיש בכל בית ועוד אינספור מנות ומאכלים שומרים על מקומם כתשוקה הגדולה של אנשים רבים. בואו נכיר כמה מן המאכלים המפורסמים ביותר במטבח האיטלקי ובמטבחי העולם בכלל.
המאכלים הפופולריים במטבח האיטלקי
פיצה
במשך שנים רבות, הפיצה הייתה מאכל איטלקי פשוט שכלל בעיקר בצק שמרים אפוי. עם הגעת העגבנייה לאירופה הפכה הפיצה למה שהיא היום ובני מלוכה שהתאהבו בטעם שלה הפכו אותה לפופולארית כפי שהיא היום. הפיצה מגיעה בסוגים שונים, כאשר הסוג נקבע על פי הציפוי של גב הפיצה, אשר לרוב כולל גבינה ורוטב עגבניות. הדגם הבסיסי ביותר לפיצה כיום נחשב לסוג הנקרא פיצה מרגריטה הכולל גבינה, רוטב עגבניות ובזיליקום, כך ששלושת המרכיבים הם בשלושת צבעי דגל איטליה. על אף שפיצות שונות עשויות לא להכיל את רוטב העגבניות או אף את הגבינה, רוב סוגי הפיצות כוללות אותם ותוספות שונות ומשונות.
לזניה
לזניה היא מנה איטלקית מפורסמת, אך היא גם שמה של דפי הפסטה מהם מרכיבים את המנה. מקור הלזניה הוא בנאפולי באיטליה והיא מאכל אפוי בעל טעם עשיר וממלא, שעשוי מדפי פסטה המונחים זה על גבי זה כאשר בינם חוצץ רוטב כלשהו. הרוטב הוא לרוב רוטב עגבניות עם תוספות, כאשר בדומה לפיצה, גם סוג הלזניה נקבע על פי התוספות. הלזניה הפופולארית ביותר עשויה מרוטב עגבניות הכולל בשר בקר קצוץ, גבינה ותבלינים. מטעמי כשרות, נהוג בארץ להפריד את הגבינה מהבשר ולהכין לזניה חלבית או בשרית.
ריזוטו
ריזוטו הוא אורז עגול ודביק ממנו מכינים את מנות הריזוטו שיכולות ללבוש אינספור צורות בהתאם לרוטב איתו מכינים אותן. מקור הריזוטו בצפון-מערב איטליה סביב שדות האורז העשירים של המדינה. הרוטב בו מוטבע הריזוטו אינו קבוע וישנם מתכונים רבים עבורו, אך הוא לרוב כולל ציר בשר ופעמים רבות גם יין אדום או לבן. לאחר שמטגנים את האורז, מוסיפים את הרוטב בהדרגה וכך הטעם שלו נספג בריזוטו ומתגבשת מנה אחידה ועשירה. לבסוף, מנת הריזוטו היא כדייסה סמיכה עם מגוון טעמים ומרקם רך וקטיפתי.
אנטיפסטי
אנטיפסטי הוא הכינוי הכולל למנות הראשונות של המטבח האיטלקי. אנו מכירים את הפסטה כמאכל המסורתי והמזוהה ביותר עם איטליה, אך שמה נגזר למעשה מהמילה האיטלקית לארוחה. אנטיפסטי לפיכך, פירושו "לפני הארוחה". ישנו מגוון רחב של מנות פתיחה שמציע המטבח האיטלקי, בהן הברוסקטה המפורסמת שהיה לחם קלוי מצופה בעגבנייה קצוצה או הקרפצ'יו שעשוי מרצועות דקיקות של בשר לא מבושל. בישראל, הכינוי אנטיפסטי מוענק לרוב לירקות קלויים או צלויים כמו פלפל, חציל, קישוא, בטטה ועוד. הם מהווים מנות פתיחה חמות, טעימות וקלות וכך מתירים די מקום כפי שדורשות המנות האיטלקיות העשירות.
מינסטרונה
מינסטרונה הוא המרק הפופולארי של המטבח האיטלקי. הוא מרק ירקות שמכיל שעועית, בצל מטוגן, סלרי, גזר ועגבניות. מקורו של הבסיס הצנוע הזה הוא הרחק מאחורינו, למעלה מאלפיים שנה, בשורשיה המוקדמים של האימפריה הרומית. מאז עבר המרק גלגולים אינספור, הוספו לו מצרכים והוא התפתח בדרכים שונות לשלל סוגים. כיום נהוג להוסיף פחמימה למינסטרונה, פסטה או אורז. אמנם הבסיס שלו צמחוני, אך ישנן גרסאות רבות למרק המשלבות ציר בשר או אפילו מכילות נתחי בשר. שלל הסוגים מהווים חלק מסורתי מן המטבח האיטלקי שמזוהה עם המטבח הכפרי של איטליה הקלאסית.
מאכלים נוספים
זו הייתה רק טעימה קטנה מכל המטעמים שמספק המטבח האיטלקי העשיר והמגוון. בכל מקום אליו נגיע נוכל למצוא את אחת מהמנות האהובות ומראה של עגבנייה רעננה תמיד יזכיר לנו את רוטב העגבניות שלוקח חלק כל כך גדול במטבח האיטלקי. המנות הללו הן חלק בלתי נפרד מעולמנו וטעמן הממכר תמיד יעלה חיוך של הנאה וסיפוק על פנינו.